Det du trenger å vite om Andøya Spaceport

Om Andøya Spaceport

Andøya Spaceport lokalisert på Andøya, 69° nord, er Norges første og eneste romhavnoperatør som fasiliterer for oppskytning av satellitter til baner fra norsk jord. I tillegg til å eie, drifte og operere romhavnen med tilhørende infrastruktur, tilbys oppskytnings- og testfasiliteter til bærerakettoperatører, satellitteiere og øvrige tjenesteleverandører.

Andøya Spaceport, som romhavnoperatør, har det overordnede ansvaret for sikkerheten under all operativ drift ved romhavnen. Høsten 2024 mottok Andøya Spaceport sin lisens for å drifte romhavnen, fra nærings- og fiskeridepartementet, les mer her.

Juni 2020 ble det på Stortinget fattet et enstemmig vedtak om å støtte utbyggingen av Andøya Spaceport. I oktober 2021 ble godkjenning for finansiering gitt, og i mars 2022 ble utbyggingen av den norske romhavnen satt i gang. Den 2. november 2023, ble romhavnen offisielt åpnet av H.M.K Haakon.


Andøya Spaceport

Ofte stile spørsmål

Hva er en romhavn?

En romhavn fungerer litt som en lufthavn. På samme måte som Avinor har lufthavner med ulike flyselskaper som kunder, drifter Andøya Spaceport bygg og annen infrastruktur på romhavnen, og har ansvar for den omfattende sikkerheten før, under og etter oppskytinger.

En romhavn, har blant annet oppskytingsramper der bæreraketter blir skutt opp fra, kontrollrom til å styre oppskytingen, instrumenter for å overvåke og motta data under oppskytinger, og monteringshall hvor bærerakettene settes sammen, testes og får montert småsatellittene på seg.

Hvorfor ble romhavnen lagt til Andøya?

En av grunnen til at romhavnen ble lagt til Andøya er den unike geografiske lokasjonen og dens naturgitte fortrinn.

Geografisk sett ligger Andøya svært strategisk til for å gjennomføre satellittoppskytninger til polare og solsynkrone baner. I tillegg er det relativt lite trafikk i luften, på havet og på land. Det betyr at rakettene ikke trenger fly over bebodde eller trafikkerte områder, og dermed unngås mange av faremomentene i forbindelse med oppskytinger. Av samme grunn er romhavnen lagt til vestsiden av øya. Banen til raketten som skytes opp vil ikke gå over bebodde landområder.

Det at man har etablert romhavnen i Nord-Norge gjør at småsatellittene kommer raskere opp til polare baner. Det vil si at satellitten går fra pol til pol mens jorda snurrer under den. Fra polar banen kan en satellitt skanne hele jorda på bare noen få dager, og slik levere fersk og oppdatert informasjon nesten hele tiden.

Hvorfor trenger Norge en romhavn?

Romhavnen på Andøya blir en av de første i Europa, og vil gjøre Norge til et at de få landene i verden som kan skyte opp til rommet fra egen jord.

Det vil også gjøre Norge til en av ytterst få nasjoner som har store deler av verdikjeden for rommet innen sine landegrenser, fra utvikling til bygging av satellitter og bæreraketter, til styring av satellittene og nedlesing og prosessering av dataene fra dem.

Hva er en satellitt? / Hva brukes satellitter til?

En satellitt er en betegnelse på en gjenstand som går i bane rundt noe. Fra den norske romhavnen vil det sendes opp satellitter til polare og solsynkrone baner.

Norge er et land som bruker mye satellittdata. Norges nasjonale satellitter, AISSat-1 og 2, NorSat-1, 2 og 3, og NorSat-TD, er alle småsatellitter.

Disse satellittene gir data slik at man kan overvåke skipstrafikken, oppdage fiskeri- og annen miljøkriminalitet til havs, kart for sjøisvarsel, overvåker skredfare, forsker på sola, tester ny teknologi og mer.

I dagens samfunn brukers det satellittdata til nesten alt. Du er kanskje klar over at du bruker satellittdata når du benytter deg av navigasjonstjenester eller internett, men visste du at man også er helt avhengig av satellittdata for å benytte seg av bankterminaler, eller trafikklys. Les mer her: 48 timer uten satellitter – Andoya Space

Hvorfor skal Norge sende opp satellitter?

Den teknologiske utviklingen har gjort at satellittene har blitt mindre i størrelse og mer kosteffektive å utvikle.

Alt dette gjør småsatellittene mer interessante for flere bedrifter og organisasjoner. Derfor har et nytt verdensomspennende marked vokst frem, av og med private aktører som tilbyr romrelaterte produkter og tjenester, eller kjøper disse. Dette markedet kalles for NewSpace.

Med det voksende markedet for småsatellitter, er det også et økende behov for oppskytinger. Til nå har småsatellitter ofte sittet på med oppskytinger av større satellitter. Dermed har de ofte måttet vente lenge på tur, og hatt en høy pris. Det er dette markedet Andøya Spaceport retter seg mot.

Det vil også gjøre Norge og Andøya til et mer attraktivt marked for høyteknologi og tjenestene rundt dem, noe som vil gi arbeidsplasser både lokalt, regionalt og nasjonalt.

Kan jeg fortsatt bruke Børvågen som friluftsområde?

Ja, Børvågen og nærområdene er åpne for ferdsel når det ikke foregår operasjonelle aktiviteter i området som gjør at vi må stenge veien. Du er velkommen til å bruke og bevege deg fritt i områdene.

Kan jeg se på den første oppskytningen?

Tidspunktet for den første test oppskytningen fra Andøya Spaceport avhenger blant annet av når vår kunde, Isar Aerospace, mottar deres lisens fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Tidspunktet for når en mulig oppskytning vil skje påvirkes også av eksterne faktorer som vær og vind. Det er høy sannsynlighet for at oppskytningen må avbrytes eller at tidspunktet endres på kort varsel.

For nærmere informasjon om tidspunkt, kontakt Isar Aerospace.

Hvor finner jeg informasjon om det som skjer på Nordmela?

Vi har samlet nyttig informasjon til deg som bor på Andøya på denne siden.

Andøya Spaceport AS is subject to the Seveso-III Directive

Andøya Spaceport AS is subject to the Seveso-III Directive (major accident). Read more about the directive and which measures Andøya Spaceport has in place to ensure safe operations.

Information about camera surveillance in Børvågen

Andøya Spaceport AS use surveillance cameras in both nominal and operational operations. Read more about how and why cameras are being used.

Impact Assessments Andøya Spaceport

Several impact assessments reports have been created by external consulting firms. They are mostly written in Norwegian, and can be downloaded here.

Contact Andøya Spaceport

Do you have any questions or need to get in touch with Andøya Spaceport? Send an e-mail:


Andøya Spaceport is a fully owned subsidiary of Andøya Space focusing on providing launch facilities and related services designed to support vertical launches of satellites to polar and sun-synchronous orbits.

Andøya Spaceport
Andøya Space
Bleiksveien 46
8480 Andenes
Norway

+47 76 14 00 00
spaceport@andoyaspace.no
NO922042748MVA