Stenging av vei og områder

Operative aktiviteter ved Andøya Spaceport vil føre til periodevis stenging av fylkesvei 7698. Fylkesveien vil bli stengt mellom Nordmela samfunnshus og Nøss. Omkjøring via FV 82.

Tentative klokkeslett er fra 10:00–18:00, lokal tid. Avhengig av fremgang i testingen vil tidspunktene kunne utvides for å ivareta sikkerheten. Vi ber om at sperringer og informasjon fra personell fra Andøya Spaceport respekteres.

Veien stenges og gjeldene områder klareres for mennesker for å ivareta sikkerheten ved operative aktiviteter.

Veien stenges for ferdsel ved faste punkter, krysset der Jurveien begynner ved
Nordmela og ved Nøss havn.

Veistegning ved fylkesvei 7698 mellom Nordmela og Nøss

Ønsker du oppdatert informasjon om når veien stenger og åpner? Meld deg på SMS-tjenesten til Andøya Space.

Send kodeord «ANDOYASPACE VEI START» til 27222 for påmelding.
Send kodeord «ANDOYASPACE VEI STOPP» til 27222 for avmelding.

Du kan også følge med på hjemmesiden til Statens vegvesen, her oppdateres vei- og trafikkinformasjon for hele Norge.

Hva er “hensynssoner”

Den planlagte testoppskytingen av ISAR Aerospace sin bærerakett «Spectrum» er unik og den første av sitt slag. Derfor har samvirkegruppen, bestående av ISAR Aerospace, Andøy kommune og Andøya Spaceport med bakgrunn i beredskapsanalysene, vurdert det slik at tiltakene som iverksettes skal ha en moderat overhøyde. Dette gjelder både for sikkerhetstiltak og opplysende tiltak under første testoppskytning.

Kort forklart, disse hensynssonene etableres for å motvirke at større folkemengder samles nær sikkerhetssonen. Dette sees i sammenheng med våre vurderinger om en moderat overhøyde på sikkerhetsnivået som tidligere beskrevet.

Opprettelse av «hensynssoner» er derfor et tiltak som legger til rette for normaldrift i samfunnet nær oppskytningsrampen (området Nordmela og Nøss) under en testoppskytning. Etablering av hensynssonen vil sørge for fri adkomst for nødetater, kollektivtransport, fastboende m.m. I hensynssonene er det også fattet vedtak fra Statens Vegvesen om stans forbudt langs fylkesveien – for å sikre fri ferdsel.

Illustrasjon av sikkerhetssone og hensynssone i Børvågen

Med andre ord, for fastboende og hytteeiere som har bolig/fritidsbolig innenfor definerte hensynssoner betyr dette ingen endringer. Hensynssonene vil ikke påvirke deres tilgang til eiendommene, eller deres daglige virke, foruten de som blir berørt av veistengning rundt Børvågen.

Det er verdt å merke seg at hensynssonene tilstøter etablert sikkerhetssone under oppskyting, og alle bes derfor forholde seg til kunngjøringer, varslinger, råd og veiledning tilknyttet det. Andøya Spaceport vil ha personell til stede i hensynssonene, og disse vil kunne gi informasjon til befolkning som ferdes i området. Det vil også være Politi tilstede for råd og veiledning.

Sikkerhet under operasjonelle aktiviteter

Det er definert sikkerhetssoner i forbindelse med oppskytningen. Når de operasjonelle aktivitetene starter, vil sonene bli etablert og klarert av personell tilhørende Andøya Spaceport. Les mer om kameraovervåkning og personvern her.

Andøya Spaceport vil benytte seg av operatører og kamera i terreng, samt droner for å sikre en trygg oppskytning.

Personell fra Andøya Spaceport vil befinne seg i områdene, og vil bistå med informasjon, råd og veiledning. Vi ber om at sperringer og informasjon fra personell fra Andøya Spaceport respekteres.

I tillegg til områdene på land vil det i havområdet utenfor Børvågen opprettes en maritim sikkerhetssone. Informasjon om dette vil publiseres på Andøya Space sine websider og Kystverket sine nettsider. Det vil også være flyforbud i området, inkludert for droner.   

Stenging av vei

Stenging av vei vil alltid bli varslet på forhånd skje ved faste punkter, les mer under stenging av vei og områder.

Andøya Spaceport har det overordnede ansvaret for at alle operative aktiviteter foregår på en trygg og sikker måte, både for mennesker og miljø. Noen av tiltakene som iverksettes for å ivareta sikkerheten til lokalbefolkningen er stenging av vei, skilting og sikkerhetssoner.

Andøya Spaceport har grundige beredskapsplaner og -rutiner, samt sikkerhetssystemer på plass for å raskt kunne respondere på, og skalere ned en eventuell kritisk situasjon.

Støy i forbindelse med aktiviteter ved Andøya Spaceport

I forbindelse med aktivitetene kan det forekomme kortere perioder med forhøyet støynivå. Varselet om støy er begrenset til maksimal varighet på noen få minutter. 

Lyden fra aktivitetene vil kunne høres særlig godt på Nordmela og Nøss, og den vil kunne oppleves som buldring ispedd sprake- og knitrelyder.

For å ivareta helse, miljø og sikkerhet foretar Andøya Spaceport kontinuerlige støymålinger under aktivitetene.

Andøya Spaceport som storulykkebedrift

Andøya Spaceport AS er definert som storulykkebedrift etter Forskrift om tiltak for å forebygge og begrense konsekvensene av storulykker i virksomheter der farlige kjemikalier forekommer (storulykkeforskriften), heretter kalt storulykkeforskriften, §3. Veiledning til storulykkeforskriften | Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (dsb.no). Definert storulykkeområde er sør av Nordmela, Andøya, i området Børvågen rundt lagerbygg (AIT) og oppskytningsrampe A (PAD A) som Isar Aerospace Norway AS benytter. Se kart for aktuelt område under (markert):

Informasjon om hvorfor Andøya Spaceport er klassifisert som en storulykkebedrift og hva det innebærer, finnes her.

Miljø og dyreliv

Andøya Spaceport er opptatt av at alle aktiviteter som utføres på våre områder, av oss selv, partnere eller kunder, i minst mulig grad skal påvirke miljø og dyreliv negativt.

Andøya Spaceport tar målinger av støy og vibrasjoner under alle operasjonelle aktiviteter, for å kartlegge hvordan de ulike aktivitetene kan påvirke miljø og dyreliv i området. Det vil etter kampanjene utføres en ny kartlegging området for å kunne avdekke om aktiviteten har hatt en påvirkning på miljø og dyreliv. Å fortsette med kartlegging av dyreliv og miljøet i området er essensielt for å kunne avdekke konsekvenser og gjøre bøtende tiltak om det er behov.

Det har blitt inngått en sameksistensavtale mellom Andøya Space konsernet og Fiskarlaget for å ivareta interessene til begge parter. For å sikre at aktiviteter utført ved Andøya Spaceport ikke vil påvirke fiskebestanden negativt, er det satt i gang et forskningsprosjekt for å kartlegge påvirkningen lydbølger utløst av operative aktiviteter kan ha på fiskebestanden i området.

Før utbyggingen av romhavnen startet ble det gjort en rekke konsekvensutredninger av eksterne aktører, trykk her for å laste ned og lese rapportene.

Når blir første oppskytning?

Tidspunktet for den første test oppskytningen fra Andøya Spaceport avhenger av når vår kunde, Isar Aerospace, mottar deres lisens fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Tidspunktet for når en mulig oppskytning vil skje påvirkes også av eksterne faktorer som vær og vind. Det er høy sannsynlighet for at oppskytningen må avbrytes eller at tidspunktet endres på kort varsel.

For nærmere informasjon om tidspunkt, kontakt Isar Aerospace.

Andøya Spaceport AS is subject to the Seveso-III Directive

Andøya Spaceport AS is subject to the Seveso-III Directive (major accident). Read more about the directive and which measures Andøya Spaceport has in place to ensure safe operations.

Information about camera surveillance in Børvågen

Andøya Spaceport AS use surveillance cameras in both nominal and operational operations. Read more about how and why cameras are being used.

Har du flere spørsmål?

Send oss en e-post med dine spørsmål.