Elever fra Andøy videregående skole er med på en større studentrettet forskningsrakett kalt GHOST. Raketten skal sendes opp fra Andøya Space i november. Nå har elevene testet om eksperimentet deres er klar for ferden ut i verdensrommet.
GHOST er en studentrettet forskningsrakett som skal sendes opp fra Andøya i november i år. Det er en totrinnsrakett som skal fly opp til en høyde på 248 kilometer, og er en del av en større forskningskampanje i regi av NASA. Det er med andre ord en fullskala forskningsrakett i en fullskala vitenskapelig forskningskampanje, men de teknologiske eksperimentene om bord er bygget av studenter fra Norge, USA og Puerto Rico.
Elever fra videregående med for første gang
– Det som er ekstra spesielt med GHOST er at for første gang har også elever fra en videregående skole fått innpass, vanligvis er det bare studenter på universitetsnivå som er med, forteller Kolbjørn Blix, leder for forretningsområdet Sub-Orbital i Andøya Space. – Denne gangen ønsket vi å satse litt ekstra på elever i videregående skole for å vise elevene hva de kan oppleve hvis de velger denne yrkesveien videre.
Elevene som er med er fra Vg3 Romteknologi ved Andøy videregående skole, deltakelsen deres i prosjektet er støttet av både Andøya Space og Nordland Fylkeskommune.
Mini-satellitt
De norske bidragene til de vitenskapelige eksperimentene som skal sendes opp med GHOST kommer i form av såkalte CubeSat’er.
En CubeSat er en liten satellitt med mål på 10 x 10 x 10 centimeter. Elevene har fått utlevert et sett som de så bygger ferdig selv. Satellitten deres blir kastet ut av raketten på ferden og må deretter klare seg helt på egenhånd.

– GHOST er en såkalt sub-orbital rakett, det vil si at den ikke kommer til å gå i bane rundt jorden, sier Blix. – Men den vil i høyeste grad være ute i verdensrommet noen minutter før den kommer ned igjen. For studentene så representerer GHOST et kjempestort læringsutbytte, de får erfaring med både ekte forskningsraketter og satellitter og det i et prosjekt som tar mye mindre tid enn om de skulle bygget en satellitt som skulle endt opp i bane rundt jorden.
De norske bidragene
Elevene har gjort en del undersøkelser på forhånd for å komme frem til hva de skulle få mini-satellitten sin til å gjøre.
– Vi skal sende opp et lite kamera som skal ta bilder i verdensrommet, forteller romtek-elev Jonatan Lynum. – Det blir spennende å se om det fungerer.
Men før bidraget fra Andøy videregående skole kan bli en del av raketten må det gjennomføre en såkalt vibrasjonstest.
– Vibrasjonstesten simulerer rystelsene raketten opplever på sin ferd opp i atmosfæren, og gjøres for å sikre at bidraget overlever oppskytningen, forteller Blix.
I tillegg til bidraget fra Andøy videregående skole skal det være med tre andre slike satellitter, eksperimentene i disse blir laget av studenter fra Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet, campus Narvik. Også disse satellittene skal gjennomføre vibrasjonstester på sine eksperimenter senere i vår.
Klar for neste steg
Elevene fra Andøy videregående skole er godt fornøyd med å ha vært med på sin første vibrasjonstest.

– Det gikk jo veldig bra, alt så ut til å fungere som det skulle, sier romteknologielev, Kristian Haslestad Egenes. – Satellitten så ut til å overleve testen, så nå er den klar.
I juli reiser en liten gruppe av elevene til NASA i USA sammen med personell fra Andøya Space for å integrere nyttelasten, altså de teknologiske eksperimentene, med resten av raketten, sånn at alt er klart til oppskyting i november.
En del av Grand Challenge Initiative (GCI)
Arbeidet med GHOST startet allerede i 2020, og slike prosjekter tar tid å få på plass. GHOST er en del av et større forskningsprogram kalt Grand Challenge M/LT, som er et norsk initiativ med deltagelse fra blant annet USA, Tyskland og Sverige. Det benyttes både raketter, ballonger og bakkebaserte instrumenter fra en rekke steder rundt om i verden.
– Tradisjonelt sett har forskere på hver sin kant arbeidet for å få stablet på plass sine forskningsraketter. Tanken bak Grand Challenge er å samle flere små forskningsprosjekter til et stort, hvor alle deltakerne deler sine forskningsdata med alle andre deltakere, og dermed får tilgang på mer forskningsdata for samme kostnad, forteller Blix.
Grand Challenge Initiative er et storstilt internasjonalt samarbeid rettet mot fremskritt innen spesifikke, grunnleggende spørsmål innen rom- og jordvitenskap, og har bestått av ulike underprosjekter.
Project Cusp er designet for å fremme den vanlige forståelsen av cusp-regionens romfysikk gjennom koordinert eksperimentell og teoretisk forskning ved bruk av bakkebaserte instrumenter, modellering, sondering av rakettundersøkelser og satellittbaserte instrumenter.
Project Mesosphere / Lower Thermosphere (M/LT) er designet for å studere regionen med nye teknikker innen både raketter og fjernmålingsinstrumenter. Nyere teoretiske og modelleringsmessige utviklinger tillater studier av dynamiske prosesser på et stort spekter av skalaer – inkludert den potensielle effekten av småskala prosesser på global skala.
Det måtte bli GHOST
– GHOST er en del av dette siste, M/LT, og er studentrakett nummer to av denne typen, det startet med studentraketten G-Chaser som ble skutt opp fra Andøya i 2019, sier Blix.
Forkortelsen GHOST står for Grand Challenge Initiative – Project Mesosphere / Lower Thermosphere. Og selv om akronymene ikke stemmer helt overens med forkortelsen, var ikke Blix i tvil om hva denne studentraketten måtte hete.
– Et prosjekt av denne typen tar mange år å få på plass. Da G-Chaser var over var det få som hadde tro på at vi skulle få til enda et lignende prosjekt, forteller Blix. – Men da det viste seg at det var mulig med nok en studentrettet forskningsrakett, kom prosjektet tilbake som et spøkelse ingen hadde forventet å se. Derfor måtte det bli GHOST.
