I midten av mars reiser droneelever fra Andøy videregående skole til Finnmark for å filme under det spektakulære Finnmarksløpet.
Elevene som skal reise, er elever ved dronelinja ved Andøy videregående skole. Nordland fylkeskommune, Andøy videregående skole og Andøya Space har siden høsten 2022 samarbeidet om gjennomføringen av vg2 drone som en del av det videregående skoletilbudet i fylket.

I år har elevene fått et spesielt øvingsoppdrag, de skal fly droner og filme under årets Finnmarksløp.
For å forberede seg til løpet har droneelevene vært gjennom en grundig planleggings- og forberedelsesfase, hvor de har gått gjennom oppdraget fra A til Å.
– De har blant annet filmet hverandre mens de løper, for å øve på å filme i bevegelse slik de må gjøre under Finnmarksløpet, forteller Petter Solheim, faglærer for drone vg2. – De har også lagt planer for filmingen, gjennomgått ulike prosedyrer og tillatelser de må ha før de flyr med dronene, og ikke minst øvd på bearbeiding av data.
Solheim er ansatt i Tiepoint, som er Andøya Space Education sin strategiske og operasjonelle samarbeidspartner når det kommer til den teoretiske og praktiske undervisningen i både programfagene og i den yrkesfaglige fordypningen.
Det er både motiverende og lærerikt for elevene å få jobbe mot og med et reelt oppdrag.
– Elevene får ikke bare en fantastisk opplevelse med å være med på Finnmarksløpet, men de får også en veldig bra læringsmulighet som er fin å ha på CV-en når de skal søke lærlingplass videre, sier Solheim.
Teori blir praksis
Iver Tømte Flesvik, Sondre Dolonen Roska og Lukas Schjelderup er tre av elevene ved årets dronelinjekull, og de ser alle veldig frem til å gjøre teori til praksis under Finnmarksløpet. Flesvik har reist helt fra Gjøvik for å gå dronelinja i Andøy, Roska har flyttet fra Vadsø, og Schjelperdup er fra Andøy.
– Det blir veldig spennende å skulle levere til et faktisk oppdrag, sier Sondre Dolonen Roska. – Vi har forberedt oss masse og gjort en del research på filming med hundespann.
Elevene har blant annet funnet ut snittfarten deltakerne holder i et løp, for å kunne forberede seg på å filme ting i bevegelse med omtrent samme snittfart.
– Det er veldig gøy å skulle få reise og være med på å filme et ordentlig løp, forteller Lukas Schjelperdup.
Og selv om elevene har gjort mye research på forhånd, er det en del forberedelser som også må gjøres når de kommer frem.
– Vi må planlegge litt underveis i løpet også, snakke med deltakerne og forberede hvordan man skal følge de enkelte, forteller Iver Tømte Flesvik. – Når deltakerne kommer forbi i full fart får man kanskje bare den ene sjansen til å få gode bilder, da må man bare levere.
