Lukasiewicz – Institute of Aviation – og Andøya Space Sub-Orbital gjennomførte en vellykket oppskytning av en ny, heleuropeisk forskningsrakett.
Raketten, som heter ILR-33 AMBER 2K, tok av fra oppskytningsrampen 3.juli kl 13:09.
– Hele operasjonen gikk som smurt, sier en blid Kolbjørn Blix, sjef for Andøya Space Sub-Orbital. – Det var ingen store tekniske utfordringer og vi kunne knapt hatt bedre vær under oppskytningen. Jeg vil rette en stor takk til teamet som fikk det til å se lett ut, og en stor gratulasjon til kunden vår Lukasiewicz – Institute of Aviation (Łukasiewicz – Instytut Lotnictwa) – med en vellykket test.
Oppskytningen
– De to små hjelperakettene sin oppgave var å få raketten opp i fart før hovedmotoren tok over, sier Blix. – Etter at de var tomme for drivstoff ble de kastet av og landet, som beregnet, innenfor det varslede fareområdet.
Resten av raketten nådde en topphøyde på 101 kilometer, før den falt tilbake.
– Det er helt fantastisk, sier Blix. – Det var en liten rakett, litt over fem meter lang, vel 23 cm i diameter, men den hadde likevel plass til en 10 kilo tung nyttelast og var i stand til å krysse den magiske grensen på 100 kilometer . Og det beste med teknologien den benytter er at det er mulig å skalere den opp, lage enda større raketter, i tillegg til at de benytter et såkalt grønt drivstoff.
Den fremre delen av raketten, som huser nyttelasten i tillegg til avionikken, kom ned i fallskjerm over havet og ble berget i land.
– Det er imponerende hva våre polske kolleger har fått til på relativt kort tid, avslutter Blix. – De reiser nå hjem med mye data fra denne teknologitesten. Det er en viktig rakett fordi teknologiene den benytter er utviklet i sin helhet i Europa. Det er viktig for oss i Europa å ha tilgang på egne uavhengige teknologier for tilgang på rommet.