Den norske forskningsraketten MaxiDusty-2 har gjennomført et vellykket oppdrag fra Andøya.
Forskningsraketten har blant annet samlet inn støv og partikler fra øvre del av mesosfæren. Disse prøvene skal senere analyseres av forskerne i større laboratorium på bakken.
MaxiDusty-oppdraget ledes av UiT Norges arktiske universitet, som har konstruert flere avanserte eksperimenter og instrumenter om bord i forskningsraketten, og har med seg forskere fra Universitetet i Oslo (UiO), Institutt for Atmosfærisk Fysikk (IAP) i Tyskland og Meteorologisk Institutt ved Universitetet i Stockholm (MISU). Andøya Space har bygget det som skulle til for at eksperimentene skulle virke under flygingen, og tyske DLR Moraba har levert rakettmotor med fallskjerm og flytemidler.
Vellykket oppdrag
Den 5. juli 2025, klokken 08:00 lokal tid, lettet forskningsraketten fra en oppskytningsrampe i Oksebåsen og gjennomførte et vellykket oppdrag. Etter å ha fløyet opp til mesosfæren, landet raketten i havet ved hjelp av fallskjerm og ble plukket opp av en ventende båt. Topphøyden til forskningsraketten var 125 kilometer.
«Jeg er rett og slett fantastisk stolt av teamet mitt og samarbeidet med UiT. Til sammen fikk vi dette til å virke helt knirkefritt,» sier Kolbjørn Blix, leder av Andøya Space Sub-Orbital. «Vi har nå klart å hente ned støv og partikler fra den øvre delen av atmosfæren.»
Støvpartiklene i mesosfæren binder seg ofte til vannpartikler som da fryser til is og danner til slutt store isskyer, kjent som nattlysende skyer.
«Det vil bli meget interessant å se hva forskerne ved UiT klarer å finne ut av de prøvene som nå er samlet inn,» sier Blix.
Området støvpartiklene befant seg i er for høyt oppe for fly og ballonger, men samtidig for lavt for satellitter.
«Jeg vil takke UiT Norges arktiske universitet for oppdraget. Det står som et bevis på at vi i Norge er langt fremme på forskningsfronten, og i stand til å gjennomføre meget kompliserte forskningskampanjer,» avslutter Blix entusiastisk.
Finansiert gjennom ESA-PRODEX
«Maxidusty-2 er gjennomført som en del av Esrange and Andøya Special Project (EASP) agreement. Avtalen er mellom de fem landene Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike og Sveits,» forteller Pål Brekke fra Norsk Romsenter, som også er formann i ESAs programkomite for sonderakettaktiviteter som overser EASP-avtalen.
Norsk Romsenter har finansiert Maxidusty-2 med over 18 millioner kroner gjennom PRODEX-programmet i den europeiske romorganisasjonen ESA.
«Norges deltakelse i ESA gir store muligheter for norske forskningsinstitusjoner og norsk romindustri,» fortsetter Brekke som også er formann i ESA Prodex-programkomiteen i ESA. «Prodex-programmet har vist seg svært nyttig for norske forskningsmiljøer og norske forskeres mulighet til å delta i den vitenskapelige planleggingen av romprosjekter, de får tilgang til det ypperste av observasjoner og det gir norsk industri mulighet til å delta i banebrytende teknologiutvikling.»
Oppskytningen ble direktesendt på Andøya Space sin YouTube-kanal, og kan sees i sin helhet her: https://www.youtube.com/watch?v=dWDRQDbPnMg