Skoleelever i høyaktuell nasjonal satellittkonkurranse på Andøya

En person foredrar foran et auditorium med ungdommer. På veggen vises en presentasjon med teksten "Nasjonal CanSat konkurranse 2024".

Published:

Rundt omkring i landet har skoleelever jobbet og forberedt seg på en nasjonal konkurranse i noe litt spesielt, nemlig en satellittkonkurranse.

Fra 8.–12. april var åtte lag fra videregående skoler, Glemmen, Elvebakken, Rælingen og Ølen samlet på Andøya. I tillegg var to lag fra Norges Realfagsungdomsskole med.

En person foredrar foran et auditorium med ungdommer. På veggen vises en presentasjon med teksten "Nasjonal CanSat konkurranse 2024".
Jøran Grande, daglig leder i Andøya Space Education åpner konkurransen i 2024. Foto: Andøya Space Education.

Alle lagene hadde i forkant jobbet med et skoleprosjekt som kalles CanSat, en miniatyrsatellitt som får plass i en brusboks. Dette tverrfaglige prosjektet inkluderer planlegging, 3D-design, programmering, elektronikk, prosjektarbeid, kreativitet, samarbeid og mer.

– Jeg elsker å jobbe på denne måten, det er helt fantastisk. Vi er ganske heldig på Elvebakken synes jeg, forteller Peter Isachsen, lærer ved Elvebakken videregående skole. – Elevene kan bare settes i gang, så tar de tak i prosjektet på egen hånd. Det er tydelig at de liker å jobbe med dette, for de jobber også utover skoletiden.

En ungdom sitter ved et bord og jobber på en laptop. På bordet ligger elektronikk.
Arbeid med en CanSat er et tverrfaglig arbeid. Foto: Andøya Space Education.

Som en ekte satellittoppskyting

Nasjonal CanSat konkurranse er en veldig aktuell konkurranse i lys av at den norske romhavn, Andøya Spaceport ble offisielt åpnet den 2. november 2023.

En CanSat inneholder nemlig mange av de samme systemene og komponentene som en ekte satellitt, slik som strømforsyning, sensorer og radiokommunikasjon. Forskjellen på en ekte satellitt og en CanSat er at sistnevnte ikke vil gå i bane rundt jorda. Skoleprosjektet gir likevel elevene verdifull erfaring og mestring.

– Det har vært veldig kult å lage noe som skal skytes opp. Vi har bygd flere forskjellige ting tidligere, men noe som skal inn i en rakett utgjør en stor forskjell, sier elev Øystein Berntzen, Lead Software Engineer på Space Invaders.

– Vi oppdaget at en CanSat må bygges mer solid enn andre ting vi har bygd, ettersom det skal skytes opp og blir utsatt for større krefter, kan elev Eivind Njåstad Bjørn fortelle, Lead 3D Designer på Space Invaders.

En CanSat kan løftes med drone eller ballong til en høyde på 120 meter eller med rakett på opptil 1500 meter. Satellitten faller sakte ned til bakken med en fallskjerm, og gjør ulike målinger underveis etter valgt oppdrag. I den nasjonale konkurransen ble det brukt raketter som kunne ha med seg to CanSat-er om gangen. Da er det greit å være på Andøya Space som har over 60 års erfaring med rakettoppskytinger!

En rakett blir skutt opp fra en rampe utendørs med trær og snø i for- og bakgrunn.
Oppskyting av rakett i Skarsteinsdalen. Foto: Andøya Space Education.

Etter bestemte europeiske regler skal hver satellitt gjennomføre et minimumskrav, et primæroppdrag, for å vise at sensormålinger og radiokommunikasjon fungerer som det skal. I tillegg kan lagene finne på et ekstra oppdrag for satellitten sin, et sekunderoppdrag. Det kan være hva som helst og begrenses bare av fantasien. Eksempler på et slikt sekundæroppdrag kan være GPS-målinger, egendesignet fallskjerm, lande et bestemt sted, plante et frø, undersøke partikler i fall. Som nevnt, bare fantasien setter grenser.

Vinnerlaget får reise til Nederland

Av de 10 påmeldte lagene skulle det bli en norgesmester. I år ble det «Space Invaders» fra Elvebakken videregående skole i Oslo.

Tre ungdommer foran en vegg dekorert med solsystemet. To av de holder en fallskjerm og en CanSat.
Vinnerlaget «Space Invaders» fra Elvebakken videregående skole i Oslo. Sakarias Eirik Fjell Walhovd, Øystein Berntzen og Eivind Njåstad Bjørn. Foto: Andøya Space Education.

Som premie får vinnerlaget reise til European Space Agency (ESA) i Nederland og prøve seg som romingeniører!

– Å være ingeniør for en dag passer perfekt for oss, vi gleder oss til å besøke ESA i Nederland, sier Øystein Berntzen, Lead Software Engineer på Space Invaders

En nøye utvalgt jury bestående av studenter i romutdanning og to ansatte ved Andøya Space Education sørget for at konkurransen foregikk på en rettferdig og ryddig måte. De så på forskningsverdien til satellitten, hvor god og robust den er konstruert, lagets samarbeidsevne, koordinering og formidlingen av prosjektet i og utenfor skolen sin. Studentene som bidro i juryen er aktive medlemmer i studentforeningene Ignite i Tromsø og UiS Aerospace i Stavanger, som begge bygger raketter.

To studenter står foran en vegg dekorert med solsystemet.
De to studentene Martin fra UiS Aerospace og Vilde fra UiT Ignite Foto: Andøya Space Education.

– Det har vært helt ufattelig artig. Elevene har vist et enormt engasjement, humør og pågangsmot. Noen har møtt på problemer underveis, men de kastet seg over utfordringene og forsøkte å løse de på beste mulige måte. Det har vært en fornøyelse, forteller Simen Bergvik, naturfagslærer ved Andøya Space Education.

Få hjelp til å komme i gang med CanSat du også

Vi vet at det er andre lærere som dette skoleprosjektet hadde passet perfekt for, men at det kan være litt utfordrende å komme i gang. Derfor setter vi opp gratis lærerkurs.

I skrivende stund pågår det et CanSat micro:bit kurs i Sandvika, men vi kommer til å sette opp nye. Vi oppfordrer deg også til å prate andre som har gjort det før, gjerne ambassadørene våre. Vi har også et nettsamfunn på discord hvor du kan komme i kontakt med andre lærere og oss.

Elektronikken i en CanSat kan være Arduino, micro:bit, Raspberry Pi eller andre mikrokontrollere. Du velger selv. Vi tilbyr en digital CanSat-bok som forklarer en del og kan fungere som veiledning.

Les mer om skoleprosjektet CanSat og den nasjonale konkurransen på Andøya på esero.no.

En rollup med teksten "Veien til vedensrommet starter i klasserommet. I bakgrunnen ser vi inn i et klasserom der noen ungdommer sitter og jobber.
Veien til verdensrommet starter i klasserommet Foto: Andøya Space Education

ESERO Norway er et prosjekt som setter opp og tilbyr etterutdanning, romfartsbaserte aktiviteter og prosjekter som er spennende og givende for både elever og lærere. Og husk, veien til verdensrommet starter i klasserommet!

Mer informasjon

Kontakt Andøya Space Education for ytterligere informasjon og spørsmål.