En ny avtale mellom Andøya Space Education og Andøy videregående skole sikrer fire nye år med droneopplæring på Andøya.
Dronenæringen utvikler seg raskt regulatorisk, teknologisk og operasjonelt, og blir mer lik bemannet luftfart. Stadig flere bransjer, offentlige og private, ser den samfunnsmessige nytten i bruk av droner.
Allerede i 2016-2017 startet Andøy videregående skole (AVS) og Andøya Space arbeidet med å utvikle vg2 drone og vg3 droneoperatørfaget som en fagutdanning innen den videregående skolen. Den gangen var tilbakemeldingen fra Utdanningsdirektoratet (Udir) at det var for tidlig, men at en slik utdanning kunne bli aktuelt på et senere tidspunkt.
I august 2020 ble Andøya Space Education kontaktet av Udir om de kunne lede det nasjonale læreplanarbeidet for utvikling av læreplanen for en slik utdanning.
I slutten av 2021 besluttet Nordland fylke å opprette vg2 drone som et 3-årig prosjekt, og vg2 drone startet opp i august 2022 med 12 elever.
Fra før har Andøya Space samarbeidet tett med Andøy videregående skole om vg3 romteknologi, hvor elevene får deler av undervisningen sin ved Andøya Space.
I 2024 besluttet fylkestinget i Nordland å legge dette tilbudet inn som en del av den videregående skolestrukturen for de neste fire årene.
– Vi har nå signert en avtale mellom Andøya Space Education og Andøy videregående skole, som skal gå frem til skoleårets slutt i 2029. Vi er kjempeglade for å kunne gå videre med fire nye år. Bruk av droner vokser kraftig, og det samme gjør behovet for fagutdannede droneoperatører, sier Jøran Grande, daglig leder ved Andøya Space Education, og Alexander Brørvik, konstituert rektor ved AVS, sier seg enig.
– Vg2 drone og Vg3 romteknologi er gode eksempler på hva man kan oppnå når utdanning og industri samarbeider om å møte fremtidens utfordringer og muligheter. At Vg2 drone nå er et ordinært tilbud i tilbudsstrukturen til Andøy videregående skole, er et viktig steg videre – noe som er mulig nettopp på grunn av den unike infrastrukturen vi har her på Andøya, avslutter Brørvik.