VortEx klar til oppskytning fra Andøya Space

Published:

Hvordan påvirker vind og energi fra den lavere atmosfære den øvre atmosfære og romvær? For å beskytte satellitter og annen infrastruktur i bane mot forstyrrelser eller ødeleggelse, er det viktig å forstå og kunne forutsi romvær.

I atmosfæren kan energi fra den lavere atmosfæren stige så mye som 100 kilometer. Disse energibølgene skaper turbulens, virvler og ustabilitet i den øvre atmosfæren, noe som kan påvirke romværet rundt jorden.

Radar, vitenskapelige raketter og optiske instrumenter

The Vorticity Experiment (VortEx) skal bruke radar, vitenskapelige raketter og optiske instrumenter for å merke et område i mesosfæren på rundt 100 til 200 kilometer i størrelse og 80 til 140 kilometer i høyde over havet, sier Ida-Elise Øverås, Director Sounding Rockets & Engineering Services i Andøya Space.

Ved å ta prøver av og analysere dette området, prøver forskerne å forstå hvordan denne regionen i mesosfæren påvirker den øvre atmosfæren gjennom å blande prosessene som forekommer med den lavere atmosfære.

Fire vitenskapelige raketter

– Det vil bli oppskytning av fire vitenskapelige raketter fra Andøya Space for VortEx. Disse fire vitenskapelige rakettene vil fly parvis, sier Øverås.

I hvert par vil en av rakettene inneholde 16 individuelle målinger for vind, mens den andre vil utføre en kontinuerlig måling av vind og temperatur.

– En av de vitenskapelige rakettene vil også slippe ut trimetylaluminum for å visualisere turbulens og virvler i luften. Dette vil filmes fra tre ulike steder, her på Andøya, i Alta og i nærheten av Bodø. I tillegg vil det filmes av vårt forskningsfly, sier Øverås.

De vitenskapelige rakettene har planlagt oppskytning mellom 17. og 26. mars.

Principal Investigator for VortEx er Dr. Gerald Lehmacher fra Clemson University i Sør-Carolina, USA. VortEx er en del av Grand Challenge Initiative Mesosphere and Lower Thermosphere.