NASA ACES II klar til oppskytning fra Andøya Space

Published:

To amerikanske forskningsraketter i prosjektet ACES II er nå klar til oppskytning fra Andøya. Med to minutters mellomrom.

ACES II er en oppfølger fra ACES som ble skutt opp fra en oppskytningsbase i Alaska i 2009. ACES er en forkortelse for Aurora Current and Electrodynamics Structures

Skal forske på nordlys 

De to forskningsrakettene skal utføre målinger samtidig inne i et nordlysutbrudd, men i forskjellige høydeområder.  

– Den ene forskningsraketten skal opp til 410 kilometers høyde, sier Kolbjørn Blix, sjef for forskningsrakettvirksomheten ved Andøya Space. – Og den andre får en topphøyde på vel 160 kilometer. 

– Begge rakettene er totrinnsraketter, det vil si at de har to rakettmotorer hver, sier Kolbjørn. – Oppskytningene er planlagt slik at begge rakettene når hver sin makshøyde samtidig, selv om den ene starter to minutter før den andre. Dette gjøres for å kunne se hvordan elektriske strukturer og strømninger inne i nordlyset utvikler seg i forskjellige høyder. 

Romvær 

– Helt siden den norske forskeren Kristian Birkeland på slutten av 1800-tallet oppdaget at nordlyset er forbundet med sola har man skjønt at nordlysforskning egentlig er en forskning som sier noe om hvordan sola påvirker jorda, sier Kolbjørn. – Solens påvirkning på jorden kalles ofte for romvær, og det å kunne forutsi romværet er veldig viktig for det moderne samfunnet vi lever i nå. 

– Skikkelig kraftig romvær påvirker ikke bare satellitter i bane, men også GPS, kommunikasjonssignaler, strømnett og kompass, sier Kolbjørn. – ACES II bidrar til grunnforskning som også kan hjelpe oss med å forstå jordens atmosfære. 

– Forskeren bak ACES II er Dr. Bounds fra University of Iowa, sier Kolbjørn. – Oppskytningene vil skje en gang fra og med 16. til 30. november mellom klokken 18 og 22, når forskerteamet har lokalisert optimale forhold for forskningsrakettene. 

Mer informasjon

Please contact Kolbjørn Blix, VP Sub-Orbital, Andøya Space