Et romeventyr for alle

Norge skal være med på å arrangere et nettmøte med en astronaut som befinner seg ute i verdensrommet. Dette er en del av arrangementet «Romeventyr for alle» i Kongsberg 4. desember i år.

Andreas Mogensen og den internasjonale romstasjonen. Foto: ESA / NASA

Akkurat nå befinner en dansk astronaut, Andreas Mogensen, seg på den internasjonale romstasjonen. Mandag 4. desember arrangerer Andøya Space et nettmøte med ham i regi av ESERO Norway, samt en dag for barn og familier i Kongsberg. Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA), har undervisningskontor (ESERO) både i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

I nettmøtet med astronauten får samtlige 6. klassinger i Kongsberg være med. I forkant har ESERO Norway i samarbeid med NRK utlyst en konkurranse der tre heldige unge vinnere får reise til Kongsberg og stille et spørsmål til Andreas på direkten. Temaet er teknologi og verdensrommet.

Selve direktesamtalen med Andreas varer i 20 minutter, men skoleelevene får delta i mange ulike aktiviteter i løpet av formiddagen. Det blir også et åpent kveldsarrangement med program for alle: Fysikkshow, utstillinger og korte populærvitenskapelige foredrag tilrettelagt for alle aldersgrupper.

Du kan følge samtalen med Andreas Mogensen direkte via denne lenken.

Illustrasjon: Adobe Firefly / Andøya Space Education

Tren som en astronaut

Vi har ikke hatt en norsk astronaut ennå, men det betyr ikke at det ikke kommer til å skje. ESA Education har utviklet et skoleprosjekt som handler om nettopp det å trene som en astronaut. Prosjektet kalles Mission X, og gjennomføres hvert skoleår i hele Europa, inkludert Norge.

Mer informasjon

Kontakt Ørjan Hoyd H. Vøllestad, telefon 76 14 46 55 / 48 44 63 94.