To amerikanske forskningsraketter i prosjektet ACES II er nå klar til oppskytning fra Andøya. Med to minutters mellomrom.
ACES II er en oppfølger fra ACES som ble skutt opp fra en oppskytningsbase i Alaska i 2009. ACES er en forkortelse for Aurora Current and Electrodynamics Structures
Skal forske på nordlys
De to forskningsrakettene skal utføre målinger samtidig inne i et nordlysutbrudd, men i forskjellige høydeområder.
– Den ene forskningsraketten skal opp til 410 kilometers høyde, sier Kolbjørn Blix, sjef for forskningsrakettvirksomheten ved Andøya Space. – Og den andre får en topphøyde på vel 160 kilometer.
– Begge rakettene er totrinnsraketter, det vil si at de har to rakettmotorer hver, sier Kolbjørn. – Oppskytningene er planlagt slik at begge rakettene når hver sin makshøyde samtidig, selv om den ene starter to minutter før den andre. Dette gjøres for å kunne se hvordan elektriske strukturer og strømninger inne i nordlyset utvikler seg i forskjellige høyder.
Romvær
– Helt siden den norske forskeren Kristian Birkeland på slutten av 1800-tallet oppdaget at nordlyset er forbundet med sola har man skjønt at nordlysforskning egentlig er en forskning som sier noe om hvordan sola påvirker jorda, sier Kolbjørn. – Solens påvirkning på jorden kalles ofte for romvær, og det å kunne forutsi romværet er veldig viktig for det moderne samfunnet vi lever i nå.
– Skikkelig kraftig romvær påvirker ikke bare satellitter i bane, men også GPS, kommunikasjonssignaler, strømnett og kompass, sier Kolbjørn. – ACES II bidrar til grunnforskning som også kan hjelpe oss med å forstå jordens atmosfære.
– Forskeren bak ACES II er Dr. Bounds fra University of Iowa, sier Kolbjørn. – Oppskytningene vil skje en gang fra og med 16. til 30. november mellom klokken 18 og 22, når forskerteamet har lokalisert optimale forhold for forskningsrakettene.