Studenter fra hele landet fikk se den nye norske romhavnen

Published:

Som en del av prosjektet Space Education 2.0, ble det i månedsskiftet oktober-november arrangert en workshop ved Andøya Space for studenter ved universiteter og høgskoler.

Et av målene med workshopen var at studentene skulle få muligheten til å bli bedre kjent med den nye romhavnen som etableres på Andøya.

– Som en del av programmet fikk studentene en omvisning på Andøya Space, inkludert en ekskursjon til romhavnen som bygges av Andøya Spaceport, forteller prosjektleder Jøran Grande.

I løpet av de to dagene studentene var her ble det gode diskusjoner om hvilke muligheter den nye romhavnen kan gi til Norge som romnasjon, både for næringslivet og akademia, sier Grande.

På workshopen var Kongsberg Defence & Aerospace, samt en rekke digitale bidrag fra Isar Aerospace, Norsk Romsenter, Eidsvoll Electronics og Kjeller Innovasjon. Studentorganisasjonene Orbit NTNU, Propulse NTNU, Portal Space og UiS Aerospace fikk også presentert sine pågående aktiviteter.

Gruppebilde av studentgruppen med landskapet og byggeplassen for romhavnen på Nordmela i bakgrunnen
Hele studentgruppen fikk omvisning av området til den nye romhavnen på Nordmela

Studentorganisasjoner på flere studiesteder

Ved en rekke studiesteder i Norge, finnes det en eller flere studentorganisasjoner som jobber med romfart. Vi tok en prat med seks studenter fra seks ulike studiesteder i landet. Noen jobber i eksisterende studentorganisasjoner, andre er i oppstarten.

– Det er veldig bra å komme til Andøya Space. Vi har fått se fasilitetene som finnes for å skyte raketter ut i rommet. Disse ønsker vi å bruke til egne raketter vi bygger, forteller Simen Flotter Flo fra Propulse NTNU. – Det er mulig å gjøre det i andre land også, men det er jo helt klart et ønske om å skyte opp fra Andøya.

– Miljøet i Stavanger startet opp for bare ett år siden og i dag er vi 31 medlemmer! UiS Aerospace jobber nå med en egen rakett som vi en dag ønsker å få skutt opp fra Andøya, sier Michelle Nordanger Lavik.

Seks studenter som var med på workshop hos Andøya Space
Fra venste: Emilius Levy, UiT Narvik, Jannik Eschler, Portal Space UiO, Michelle Nordanger Lavik, UiS Aerospace, Dabrowka Knach, UiT Tromsø, Ulrik Falk-Petersen, Orbit NTNU, Simen Flotter Flo, Propulse NTNU

– Det å komme hit til en workshop sammen med andre studentorganisasjoner er veldig nyttig for oss som er i startgropen, forteller Dabrowka Knach fra UiT. – Å snakke med andre studenter som har jobbet med slikt lenge og se hvor listen ligger er veldig bra

Hun og Emilius Levy fra UiT Narvik jobber sammen om å få startet opp en studentorganisasjon. De har ennå ikke noe navn, men ser for seg at det kommer snart.

Ulrik Falk-Petersen fra Orbit NTNU forteller at de, som kjent har en satellitt som skal skytes opp til neste år fra Andøya, et godt eksempel på samarbeid mellom studiesteder og Andøya Space. De baner veien med en pionersatellitt, FRAMSat-1 som skytes opp til neste år.

– Det var helt klart verdt å ta turen til denne workshopen. Dette kunne ikke vært gjort digitalt, det hadde rett og slett ikke fungert eller gitt oss det vi har fått ut av disse to dagene, avslutter Simen Flotter Flo.

Er du student på ett av studiestedene i landet, utfordrer vi deg å oppsøke disse organisasjonene, eller kanskje starte en ny?

Mer informasjon

Ta kontakt med Jøran Grande for mer informasjon