Lag en satellitt – konkurranse for barn opp til 13 år

Vi elsker satellitter, sånn skikkelig mye. Hva skal din satellitt løse for jorda? Skal den finne ut noe? Hjelpe oss på jorda å lage noe nytt? Gjett om vi gleder oss til å se din!

Andøya Space har en utfordring til deg: Lag en satellitt, enten alene, med en venn eller i barnehage-/skolegruppen! Dere kan lage den akkurat slik dere vil, av hva dere vil. Gi den en oppgave som dere tror er nyttig for oss mennesker eller planeten vår. Satellitten kan males, tegnes, bygges eller til og med lages som en 3D-modell. Alle bidrag premieres.

Hva er egentlig en satellitt?

En satellitt er noe som går i en sirkel rundt noe annet, eller i bane som vi kaller det. Tenk på månen, for eksempel. Månen er en naturlig satellitt som går i bane rundt jorden. Den kom hit av seg selv. Men så har vi også kunstige satellitter, som den Internasjonale Romstasjonen. Den er kunstig fordi mennesker bygde den og sendte den ut i rommet for å gå i bane rundt jorden. 

Den 2. november 2023 kommer H.K.H. Kronprins Haakon for å åpne Europas første romhavn, og tenk det – den ligger på Andøya i Vesterålen. Kanskje får han se din satellitt og vite hva den skal hjelpe oss med?

Men hva er en romhavn?

Du kjenner sikkert til en vanlig båthavn, eller en lufthavn for fly, ikke sant? Vel, en romhavn er omtrent det samme, bortsett fra at i stedet for båter som går og fly som tar av, så fyker raketter mot verdensrommet. Om bord er det satellitter som skal på oppdrag rundt jorden.

Tips og idéer til konkurransen  

  • Fortell historien om din satellitt og hvordan den kan løse noe som kan gjøre framtida bedre på jorda.  
  • Satellitt kan for eksempel gi oss bedre internett og kommunikasjon, gi oss bedre værmeldinger, følge med på trafikk på land i havet og i lufta, sjekke tilstanden til planeten vår, fortelle oss hvor vi er (posisjon). 
  • Bygg satellitten av ting som vanligvis kastes i søpla: pappesker, Pringles bokser, dorullkjerner eller aluminiumsfolie! Det er miljøvennlig å gjenbruke ting som skal kastes. 
  • Se noen satellitter som allerede er i bane her: https://www.esa.int/ESA/Our_Missions

Slik blir du med i konkurransen

Bilder eller video (maks 30 sek) og en kort forklaring av hva satellitten gjør og heter, sendes til oss på e-post: konkurranse.education@andoyaspace.no innen 23. oktober.  Husk å ta med navn og adresse sånn at vi kan sende deg en premie!