Published: 24. May 2012 by: Trond Abrahamsen

Venus-passasjen 2012

Slik vil fenomenet ta seg ut med start kl 00.04 og stopp 06.54 den 6. juni (Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard)

Den 6. juni 2012, om været er bra får vi nordboere oppleve en verdensbegivenhet av historisk format. I starten av årets periode med midnattsol, nærmere bestemt den 6. juni kl 00:04 inntreffer den siste Venus-passasjen på over 100 år. Fenomenet kommer til å gå inn i historiebøkene og er antagelig den viktigste himmelbegivenheten på Jorden i vår tid. I Nord-Norge vil vi, dersom værgudene er på vår side kunne se hele passasjen.

Andøya Rakettskytefelt og NAROM planlegger en våkenatt ifm hendelsen og setter opp teleskoper på sørsiden av nybygget (bak kantina), samt at vi river i pølser som vi griller på den nye verandaen. Vi tar i bruk Andøyposten for å få formidlet opplegget til lokalbefolkningen slik at de 50 første (gjelder ikke ARS/NAROM/ATC-ansatte eller gjester som selvfølgelig får komme) som melder seg på til Markedsavdelingen får delta. Dette gjøres av kapasitetshensyn.

Vårt arrangement vil kobles opp mot et større arrangement i Tromsø hvor NAROM skal delta med Filip og Tine.  Vi skal etter planen “streame” bilder fra et av teleskopene til en skjerm i “Nordens Paris”. Vi starter kl. 23:00 og holder offisielt på til 01:00.

For mer info – kontakt Kolbjørn Blix Dahle eller Hege-Merethe Strømdal.